I denna blogg delar jag med mig av tankar, idéer och tips som kan stärka dig fysiskt, mentalt och själsligt. Fokus i min blogg är yoga och livet. eftersom jag också jobbar på kontor handlar bloggen också ibland om hur jag väver in yoga och dess filosofi i mitt jobb för att få en mer hållbar vardag. Jag ser fördelarna med att använda yoga och yogans filosofi i mitt liv för att jag ska nå min fulla potential. Är du nyfiken får du gärna hänga på, läsa och kommentera!
Kärlek inifrån och ut!
Hösten är här och det är dags att sakta ner. Löven ändrar färg och ramlar till slut av för att förmultna och bilda ny frisk och näringsrik jord. Allt har sin gång och årstiderna har sina speciella syften. Hur följer du årstiderna? Saktar du ner rensar ut tar bort det du inte behöver just nu? Det är dags för höst-rensning! Att välja bort och bara gör det nödvändigaste. Att göra det som behövs men inte mer. Fokusera på vila och återhämtning för att orka med vinter och kyla. Njut av de vackra färgerna nu på hösten och ta till vara den friska luften.
Hur gör du? Har du som så många andra en förmåga att fylla dina dagar med en massa göromål? Saker som du tycker är roliga att göra och som så klart ger dig energi. Så gör jag väldigt ofta och jag har märkt att det i bland känns som att de där sakerna som är så roliga när jag tackar ja till dom ibland känns som att de tar mer energi än de ger. Jag har en förmåga att tycka att det mesta är roligt och det är ju det så länge det inte blir för mycket. När för många saker ska få plats så blir det inte roligt längre. Även om varje enskild sak är rolig så tappar det sin charm och blir en börda när många roliga saker ska samsas om för lite tid.
Hur gör du då?
Jag brukar allt som oftast bita ihop och köra på, för det ha jag ju lärt mig att så ska man göra. Vill ju inte göra någon besviken och har man lovat så har man.
Så hur borde jag göra då? Jo när jag får en fråga om att göra något (roligt) så behöver jag tänka efter om det faktiskt får plats i min tillvaro just nu? Ger detta energi eller tar det energi? Gör jag det för att jag vill eller för att jag tror att jag vill eller tror att någon annan vill?
Så istället för att säga ja direkt så säg "Men vad roligt att du frågar, jag behöver bara tänka efter så jag återkommer med svar om någon dag eller två. Tänk till och värdera och svara sen utifrån vad du kommit fram till.
Nu är det dags att på riktigt sakta ner och gör en sak i taget och inte boka in allt på en och samma gång. Du behöver tid till dig själv och tid för eftertanke! så sänk tempot!
Vill du ha hjälp att sänka tempot och hitta in i till ditt lugn och ro kommer jag den 30 november att ha en Måbra lördag med temat Sänk stressnivån och hitta in i ditt lugn och ro. Läs mer här!
Kärlek inifrån och ut!
//Marina
Ibland glömmer jag bort att ta pauser och bara kör på. Jag tror ibland att jag inte behöver paus
men varje gång jag gör så, inser jag ganska snart att det inte blir så bra. Jag missar att göra
saker, jag får ont i magen och känner mig allmänt stressad. När jag bara kör på och inte pausar
bli jag också väldigt ofta arg på mina nära och kära, till synes helt utan anledning och jag
glömmer bort att säga att jag älskar dom.
Känner du igen dig?
Kanske behöver du precis som jag en påminnelse då och då om att ta en paus eller att bara
sänka tempot lite grand. För mig har yogan hjälpt mig att påminna mig om att jag behöver paus.
Yogan gör också att jag blir en så mycket bättre och trevligare medmänniska när jag få koppla
från och slappna av med jämna mellanrum. Jag blir också starkare, står lättare kvar i motvind,
men framförallt så reser jag mig snabbare upp om jag faller.
Du kanske undrar varför det är så viktigt med avslappning?
Kroppen behöver avslappning för att återhämta sig både fysiskt och mentalt, hur det går till finns
delvis att läsa om på bl.a. sortera tankar och reflektera. För många räcker det med en god natts sömn. Men under
stressiga perioder kan det vara svårt att få den där verkligt avkopplande sömnen och då kan det
vara värt att pröva någon avslappningsmetoder. Att lära sig slappna av kräver regelbunden
träning i att slappna av. Min upplevelse är att när jag regelbundet övar på att slappna, t.ex.
genom att lyssna på yoga nidra (läs mer om vad yoga nidra är här) eller utföra medveten yoga
som avslutas med en avslappnande shavasana, så blir jag gladare och fattar mer medvetna
beslut. Jag får mer gjort, känner mig mer närvarande i stunden och framförallt så känner jag mig
piggare.
Jag älskar när jag känner att jag är där jag är och inte tänker på en massa andra saker än det
jag i stunden håller på med.
Så avslappning ger dig med stor sannolikhet:
• ökat välmående
• möjlighet att fatta bättre beslut
• möjlighet att vara mer närvarande
• minskad trötthet
Jag kan faktiskt också uppleva att jag sover bättre och framförallt har lättare för att somna på
kvällen när jag regelbundet övar på att slappna av. Så visst kan det vara värt att testa!
I mina yogaklasser ligger stort fokus på avslappning! Jag avslutar alla klasser med en kort kroppsskanning eller
yoga nidra (en form av meditation eller avslappning) och eventuellt ett ljudbad. Vi rör oss också delvis för att mjuka upp
kroppen men också för att lättare kunna komma ner i varv och slappna av. Att både utföra
fysiska övningar och slappna av ger en bra balans för kropp och sinne.
Det är därför jag tycker att yoga, avslappning och sinnesro är viktigt!
Kärlek inifrån och ut!
//Marina
Har du upplevt att du inte får tiden att räcka till allt du vill göra?
Då ska du veta att du är inte ensam om det. De flesta jag pratar med om tid tycker att de inte hinner med att göra allt de vill. Ändå har vi alla 24 timmar varje dygn och vi sover genomsnitt cirka 7 timmar av dess. Sen jobbar vi samt tar oss till och från jobbet vilket tar i runda slängar 10 timmar. Det innebär att du har 7 timmar kvar varje vardag och förmodligen ca 17 timmar kvar varje helgdag. Totalt blir detta 41 timmar på en vecka. Vad du sen gör med dessa timmar är ju helt upp till dig.
Jag brukar lägga några timmar varje vecka på att faktiskt ta det lugnt och inte göra just något. Kanske ta en promenad, meditera, reflektera eller bara vila. Göra något för min egen skull som en sorts självomsorg. Men ibland känns det svårt att hinna med det där varandet. Det är trist tycker jag eftersom jag upplever att just varandet är väl behövligt för att jag ska få utrymme att tänka efter och känna vad jag vill och vad som är rätt för mig. Men ju fler tillfällen med bara varande jag släpper in desto mer tycker jag om mig själv och vill unna mig det. Det blir som en god spiral som ger mersmak.
Hur ser dina dagar ut? Vågar du säga nej och ge dig själv utrymme och tid för bara varande? Kanske något att reflektera över och testa!
Vi hörs vidare.
Kärlek inifrån och ut!
//Marina
Håll i vanan för att få en rutin!
Det låter kanske lite tjatigt, men det är just vad det måste vara för att det ska bli av. Att göra något ofta men lite skapar en rutin en vana som man inte vill prioritera bort. Tänk bara på att borsta tänderna. Inte låter du bli att borsta dina tänder (eller kanske nån gång, men visst känns det lite konstigt)?
Om jag tänker tillbaka på när jag var liten och mina föräldrar sa att man var tvungen att borsta tänderna så kan jag komma ihåg att jag tyckte det var rätt trist. Men idag tänker jag inte ens på att ska jag borsta tänderna eller inte utan bara gör det. Det har ju blivit en vana en rutin jag inte vill vara utan.
Så är det med rutiner. För ett par år sedan bestämde jag mig för att jag skulle gå en promenad varje morgon under ett år. Visst det kan låta långt och lite smått oöverstigligt att verkligen göra det varje morgon. Men sagt och gjort så var jag igång och jag lyckades faktiskt så när som på några få dagar. Och nu vill jag helst inte vara utan min promenad på morgonen som ger mig en chans till dagens ljus en stund för mig själv helt utan prestation, bara för min egen skull.
Mitt trick var att jag inte bestämde hur långt jag skulle gå utan att jag skulle gå. Jag gick allt från fem minuter till en timme beroende på hur mycket tid jag tyckte att jag kunde lägga på det på morgonen. Att gå fem minuter alltså bara en sväng runt huset gjorde att jag ändå fick det gjort och det kändes bra. Så för att skapa sig en rutin som man inte vill vara utan kan det vara bra att sätta upp för sig själv att det ska bli gjort istället för hur mycket, långt eller länge det ska vara. Allt räknas :)
Rutiner är bra om det är rutiner som ger dig något gott!
Hur ser dina strategier ut för att skapa goda rutiner och vanor i vardagen?
Vill du skapa en rutin för att må bättre så testa min strategi och se hur det fungerar!
Lycka till!
Kärlek inifrån och ut!
//Marina
Jag hoppas att du får chans att lata dig lite nu under sommaren. Att du tar chansen att göra just ingenting. Eller i alla fall gör något helt utan prestation så som att ta en promenad utan mål eller bara ligga på soffan och fundera över ingenting. Du behöver tid för att koppla och koppla bort!
Många gånger blir sommarens ledigheter fyllda med att göra grejer, vilket så klart är kul och ibland behövligt. Men för att du ska orka med så behöver du planera in lite ledig tid där du inte gör något.
Önskar dig en fin sommar!
Kärlek inifrån och ut!
//Marina
När vi blir stressade är vi mycket uppe i huvudet och det är lätt att missa vad kroppen säger till oss. Kanske viskar kroppen då och då eller så skriker den. När kroppen viskat tillräckligt många gånger och under lång tid så börjar den skrika. Skrika genom att säga ifrån på så sätt att vi märker det som stelhet, smärta, ont i kroppen, ont i huvudet, illamående och ja, du vet säkert en hel del symptom som kan dyka upp. Kanske har du till och med upplevt några av symptomen. Vi får olika signaler från kroppen när den inte längre orkar.
Om vi lyssnar på när kroppen viskar går det mycket fortare att komma tillbaka till en frisk och skön kropp än om vi väntar tills dess att kroppen skriker. Det är inte lätt men det är enkelt. Enkelt så till vida att vi bara behöver sakta ner, sänka tempot och vara snälla mot kroppen. Inte ställa så höga krav på den. Men det är inte lätt när man är uppe i huvudet hela tiden för då blir de små signalerna otydliga små viskningar som vi gärna viftar undan för vi har inte tid just nu. Att ta sig tid att lyssna på vad kroppen har att säga ger oss mer utrymme och tid framåt. För om vi inte lyssnar och kroppen börjar skrika får vi lägga långt mycket mer tid på att rätta till det än om vi lyssnat från början och gett oss den tiden då.
Så att gå från huvudet till kroppen och låta kroppens små signaler får styra tempot är ett sätt att skapa utrymme i både kroppen och tillvaron. Börja med att varje dag stanna upp och fråga dig själv hur du mår. Upplev det som är du och det du har runt omkring dig. Det kan vara genom att varje morgon, innan dagens aktiviteter drar igång, bara sitta några minuter och vagga kroppen från sida till sida och uppleva. Sätt tonen för dagen!
Kärlek inifrån och ut!
//Marina
Copyright 2024 © Alla rättigheter förbehållna Yogamara