Vad är fascia och varför är det viktigt?

Jag ska under våren fördjupa mig i fascia och det första jag ska lära mig är hur det stavas, för det är inte helt självklart :) Fascia som begrepp fick jag till mig första gången under min yogalärarutbildning. Då sas det att fascia är ett samlingsbegrepp för bland annat bindväv. Bindväv var något jag hade hört talas om och att vi kan påverka vår bindväv bland annat när vi utför YINyoga. Som jag nu har förstått det så är det så mycket mer än det som kallas bindväv. Fascian är den vattniga delen av oss. Låter kanske konstigt men om man tänker att det finns ett organ i kroppen likt ett flerdimentionellt spindelnät bestående av  bland annat vatten. Kort sagt är fascia ett komplext nätverk av vätskefylld bindväv som omsluter och förbinder allt i kroppen: muskler, ben, organ och till och med celler. Det fungerar som en kommunikationsväg och som en stöttande struktur som håller ihop kroppen som en helhet. Fascian är den som tar emot stötar och omformar sig utifrån vad vi gör och vad vi utsätts för. Om du vill lära dig mer om fascia som organ finns det en fantastisk hemsida samlad med massor av information 

https://fasciaguide.com/se/


Just nu tycker jag att ordet fascia dyker upp allt oftare, men jag inser också att det beror på att jag gärna tittar på sidor och följer konton som skriver och pratar om fascia. Jag förstår att det inte är ett ämne som det talas om överallt men i samtal om träning, yoga och kroppens välmående kommer det väl till pass. Eftersom fascian är mycket mer än bara den bindväv man tidigare har pratat om så spelar den en avgörande roll för hur vi kan röra oss, vad vi känner och hur vi återhämtar oss. Att förstå hur fascian fungerar och ta hand om den kan vara nyckeln till att minska smärta, öka rörligheten och skapa en känsla av balans i kroppen. 

Fascian den levande vävnaden

Fascia är en levande vävnad som konstant förändras och anpassar sig efter hur vi rör oss (eller inte rör oss). Den kan bli stel och stum i vissa delar om vi lever ett stillasittande liv, upplever stress som vi inte tar hand om eller skadar oss, vilket kan leda till värk, smärta och minskad rörlighet.

Men det finns något positivt i det hela och det är att fascian är mycket responsiv, vilket betyder att den omformar sig utifrån vad vi gör och vilka signaler vi ger kroppen, hjärnan och nervsystemet. Genom naturlig rörelse, dynamisk stretch (pandikulering) riktad uppmärksamhet kan vi stimulera kroppens egen självläkning och självreglering så att vi blir av med värk, smärta och stelhet. Genom tekniker som fasciella manövrar, sensing yoga och riktad uppmärksamhet kan vi stimulera den att bli mer elastisk och välmående.

Därför spelar fascia roll i yoga

Inom sensing yoga är fascian central eftersom de långsamma, medvetna rörelserna och panikuleringarna(kroppsgäspar) kan hjälpa till att lösa upp spänningar i fascian. Särskilt tydligt blir det i Sensing YOGA där vi fokuserar på att ge kroppen möjlighet att upplevas och hjärnan får information om hur kroppen mår vilket gör att rätt åtgärder sätts in och fascian förändras så att kroppen blir mer rörlig. Dock kan man först uppleva en försämring för att sedan få en förbättring. Mer om det i ett inlägg längre fram!

I kommande inlägg ska vi utforska:
- Vad är en pandikulering och hur påverkar den fascian
- Tecken på att din fascia kan behöva extra uppmärksamhet

- Först försämring sen förbättring
- Enkla övningar och vanor för att stärka och ta hand om din fascia

Fortsätt läsa och upptäck nyckeln till en friskare, mer balanserad kropp!

Kärlek inifrån och ut!

//Marina